معماری نوعی هنر ظریف است که دارای هویتی است که اولا بیانگر ارزش های حاکم بر جامعه است، دوما مبین ارزش هایی است که جامعه به آنها تمایل دارد. سوما بیانگر عوامل هویت فرهنگی پدید آورنده آن است و فرهنگ بیانگر هویت جامعه می باشد.
پس می توان گفت معماری وبناها نیز می توانند بخشی از فرهنگ یک جامعه به حساب بیایند. معماری به عنوان یک پدیده اجتماعی از فرهنگ نشات گرفته و برآن تاثیر می گذارد و آینه ایست روشن از شرایط جامعه در ادوار مختلف.
هر جامعه ای مولفه های خاص خود را جهت نوع معماری ساختمانهایش دارد.یکی از اولیه ترین مولفه های ساخت و ساز در هر کشور و جامعه وضعیت آب و هوای آن محیط است که به نوع مصالح و سبک معماری در آن جامعه مربوط است .
و همین موضوع ارتباط مستقیمی با فرهنگ بومی و کهن آن جامعه خواهد داشت. به عنوان مثال در شهرها و کشورهایی که ساحلی هستند . معمولا خانه ها به صورت شیبدار و ویلایی هستند.
دلیل ویلایی بودن باز نگه داشتن فضای دید و عدم جلوگیری از عبور جریان هوا است و شیب هم جهت رفع مشکلات بارش. و در مثالی دیگر شهر یزد دارای خانه هاییست که همیشه محیط داخلی خانه خنک نگه داشته شود .
نکته دوم اقتصاد کشور است که بر روی سبک معماری یک منطقه تاثیر مستقیم دارد . در کشورهایی که منابع سنگی و کوهی زیادی دارند معمولا از سنگ برای ساختمان استفاده میشود . و در کشورهایی که جنگلی هستند و یا منابع چوبی بیشتر وبه طبع ارزانتری دارند خانه های چوبی بیشتر ساخته میشوند.
جمعیت یک کشور میتواند یکی دیگر از دلایلی باشد که در معماری و برعکس آن معماری بر جامعه تاثیر گذاشته هست. در کشورهای پر جمعیت معمولا بر حسب نیاز مردم در خانه های کوچک و ساختمان های پر تراکم زندگی میکنند که این نحوه زندگی تاثیر زیادی بر فرهنگ آن جامعه داشته.
و از سوی دیگر با زیاد شدن جمعیت شهر ها و کشور ها معماری به سمت خانه های آپارتمانی و برج پیشرفت کرد, تا نیاز همگان برای مسکن رفع شود.